Sveta Gertruda

Majka Gertruda Comensoli kao malena se zvala Katarina. Rođena je 18. siječnja 1847. u Biennu, malome talijanskom selu iz doline Camonici, blizu Brescie. Već kao malu djevojčicu privukao ju je Isus u Euharistiji.

Bila je živahna djevojčica koja se igrala sa drugom djecom, trčala po livadama... no isto tako imala je veliku želju da upozna Isusa te je znala naći mjesto i vrijeme da se pomoli. Čak si je „izradila“ poseban kutić u domu, samo za sebe, kako bi prijateljevala s Isusom.

OD POBOŽNE DJEVOJČICE...

Sa šest godina, u strahu da ne bi krenula lošim putem, jednog dana ustala je u ranu zoru te se uputila u obližnju crkvu da kradomice primi svoju prvu pričest. Nakon te pričest obećala je Gospodinu da će ga uvijek voljeti.

Međutim nije joj to bilo dosta! Jer kad se voli neka osoba - a ona je zaista voljela Isusa – tad se želi da i drugi upoznaju i zavole tu osobu. Tako je mala Katarina u igri s drugom djecom koristila svaku prigodu da svima govori o euharistiji, izvoru radosti. Njen moto je bio: „ Isuse, tebe ljubiti i učiniti da budeš ljubljen!“

U Katarininom selu Bieno postoji vrh s kojeg može vidjeti cijela dolina, a koji se zove Magdalenino brdo. Katarina je željela odnijeti euharistiju upravo na vrh tog brda, kako bi Isusa svi mogli vidjeti i diviti mu se.

...DO SVETE REDOVNICE

Kad je odrasla, uspjelo joj je povjeriti papi Leonu XIII. svoju želju da osnuje družbu potpuno posvećenu euharistijskom klanjanju te 1882. nastaje njezina družba Sestara sakramentinki. One i danas djeluju širom svijeta, a uz klanjanje euharistiji posvećene su i odgoju mladeži.

Papa  Ivan Pavao II. Gertrudu je proglasio blaženom 1989., a papa Benedikt XVI. svetom 2009. godine. Blagdan  joj je 18. veljače, pa se toga dana poklonimo svetoj euharistiji skupa s njom.

Duša prepuna velike ljubavi prema euharistiji, pažljiva odgojiteljica mladeži, neustrašivi apostol štovanja euharistije, sveta Gertruda usmjerava i potiče čitav svoj život, svoju duhovnost i duhovnost Instituta koji je osnovala «gorućom ljubavlju prema Presvetom Sakramentu»... «Moj je jedini cilj Tvoja slava...da Ti se klanjaju u Presvetom Sakramentu».
Ona živi svoj odnos s Isusom u mističnoj dimenziji, pri čemu Ga priznaje za svoga Gospodina, središte, značenje, razlog življenja, najuzvišenije dobro, radost i cilj njezina života.
Za nju vjerovati znači radovati se u Njemu, misliti na Njega, rado Ga moliti, sa strepnjom Ga željeti, primati potpuno otvoreno Njegovu riječ, biti spremna prepoznati svaki znak i u potpunosti izvršiti Njegovu volju.

«Želim postati svetom, vjerna slika Raspetoga, moje Dobro...drugi Isus, zaodjevena Njegovim savršenstvom...živjeti poput Isusa... Želim živjeti s Isusom, uvijek sjedinjena s Njim po neprestanoj molitvi, pa i usred mojih poslova, putovanja, posjeta...»

Potpuno osvojena ljubavlju Raspetoga Isusa, na Križu otkriva solidarnost koju je Gospodin Svojom patnjom i smrću ustanovio sa svakim čovjekom koji trpi. Ljubiti Isusa znači slijediti Ga do te mjere da se s Njime podijeli i Njegov križ, i poput Njega, ona čezne za tim da se u potpunosti daruje: tijelo, dušu, ruke i noge: ne boji se suočavanja s kušnjama, patnjama i naporima, samo da ostane vjerna i da Ga ljubi do samog kraja.
Bog je «Raspeta ljubav», Onaj koji je ljubio nezamislivo i preko svake mjere. Ova misao prevladava u duhovnom iskustvu Majke Gertrude, koja to pokušava izraziti slikom Presvetog Srca koje uvijek približava Isusovoj ljubavi. «Presveto srce Isusovo – piše jednoj sestri – neka te učini Njegovom istinskom i vjernom nasljedovateljicom i neka te zapali Svojom čistom ljubavlju.» A u svojim «Bilješkama», u «zavjetu da će uvijek živjeti u Božjoj prisutnosti», piše: «...U tvojoj prisutnosti želim uvijek živjeti i boraviti. Da, želim uvijek promišljati te zrake ljubavi koje neprestano izlaze iz Tvog gorućeg Srca, i da sam ja predmet Tvoje goruće ljubavi prema meni.»

Radno vrijeme ureda

Ponedjeljak – petak:
8.00 – 12.00 i 17.00-18.30

Subota:
8.00 – 12.00

Info

Župa sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola

Martina Divalta 71 31000 Osijek

tel. 031-505-830
fax. 031-505-830
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
br. rač.: 2485003-1100252570

Raspored svetih misa

Nedjeljom:
7:30, 9:00, 10:30 i 18:30 sati

Radnim danom od ponedjeljka do petka:
18:30 sati

Subotom:
7:30 sati